VEELGESTELDE VRAGEN

Onderstaand een aantal vragen en antwoorden over remappen van de motorsoftware.

Mochten zich meer vragen voordoen, dan breiden wij deze rubriek verder uit.

OVER REMAPPING

Wat is en wat doet remapping precies?

Remapping is het overschrijven van de software. De software stuurt naast de motor ook andere elektronica aan zoals bijvoorbeeld airbags, ABS en andere veiligheidsunits. Vrijwel ieder voertuig is met andere elektronica voorzien. Het is van belang dat de remapping door ervaren en kundige specialisten wordt uitgevoerd.

Is remappen hetzelfde als chiptunen?

Bij Chiptuning wordt gebruik gemaakt van standaard voor-ontwikkelde software. Dat is vrij verkrijgbaar en wordt door veel tuners gebruikt. Er wordt dus niet specifiek naar de rijderswensen en naar de overige aangestuurde elektronica gekeken waardoor bij die overschrijving storingen kunnen worden veroorzaakt.

Wordt je motor echt zuiniger na remappen?

Het motorvermogen neemt toe en het brandstofverbruik kan wel met zo’n 10 tot 15 procent afnemen. Maar, doordat je vermogen toeneemt wordt je rijgedrag vaak beïnvloed. Je verbruikt daardoor waarschijnlijk weer meer brandstof. M.a.w. Als je je oude rijstijl aanhoudt is de motor een stuk zuiniger.

Is remappen alleen voor sportwagens?

Remapping van de software kan voor iedere machine waarvan de motor met een computer wordt aangestuurd. Dus, naast alle auto’s, bestelwagens en trucks kunnen ook bij vaartuig- en vliegtuigmotoren een aanzienlijk verbetering worden behaald.

Is remapping iets van de laatste tijd?

Sinds de eerste auto’s zijn uitgerust met de Engine Control Unit (ECU) begin jaren 70, was Carly Motors de enige engineer die zich verdiept heeft in de software. Winsten werden er met name behaald voor de race-motoren. Die ervaring is de basis geweest voor de remapping diensten die wij nu leveren.

Is remappen hetzelfde als opvoeren?

Nee, zeker niet. Er wordt namelijk niet aan de motor gesleuteld. Geen andere luchtfilters of uitlaten. Alleen de software wordt afgesteld op de wensen van de rijder en het gebruik. Vanuit de fabriek is de motor afgesteld voor wereldwijd gebruik. Dus, of het nu woestijn- of sneeuwlandschappen zijn, de motor is identiek. Daarom passen wij de software aan.

Loop ik straks kans dat ik de motor opblaas?

Carly Motors hanteert altijd een marge waardoor de motor geen schade loopt door de herschreven software. In de afgelopen 50 jaar heeft nimmer een motor schade opgelopen door het remappen. Er worden bij remappen geen werkzaamheden aan de motor zelf uitgevoerd, uitsluitend de software.

Kan ik zomaar langsrijden om mijn motorsoftware te laten remappen?

Het remappen is niet ‘klaar terwijl je wacht’. Er is kennis en kunde voor nodig om het hele proces te doorlopen. Het remappen neemt tijd in beslag. Je kunt ons bellen of mailen om een afspraak te maken. Over het algemeen moet het remappen op korte termijn mogelijk zijn.

Kan remappen ook op locatie worden uitgevoerd?

De werkplaats van Carly Motors is compleet uitgerust waardoor altijd alle gereedschappen aanwezig zijn. In uitzonderlijke gevallen kunnen wij op locatie in binnen- of buitenland het remappen uitvoeren. Bel vrijblijvend voor een afspraak en informeer naar de mogelijkheden.

FABRIEKSGARANTIE EN LEASE-MAATSCHAPPIJEN

Mag je bij een lease-auto ook remappen?

Lease-maatschappijen hanteren vaak een strikt beleid hieromtrent. Het is dus verstandig om de kleine letters in de lease-overeenkomst na te lezen. Carly Motors hanteert altijd een veilige marge zodat er geen schade ontstaat aan de motor. Ondanks die toezegging kunnen wij geen 100 procent garantie geven.

Vervalt de fabrieksgarantie na remapping?

Fabrikanten zijn natuurlijk niet blij wanneer er software wordt overschreven. Carly Motors hanteert altijd een veiligheidsmarge om te zorgen dat de motor geen schade wordt toegebracht. Afhankelijk van de autofabrikant vervalt de garantie. Informeer desgewenst bij de dealer. En, laat in dat geval zeker onze naam vallen, want wij hebben een goede reputatie opgebouwd.

Kan remapping schade brengen aan de auto?

In de afgelopen 50 jaar dat remapping door Carly Motors wordt uitgevoerd bij auto’s met een ECU (Engine Controle Units) is er door ons nog nooit een probleem veroorzaakt waardoor de motor schade heeft ondervonden. Dit, dankzij de veilige marge.

Is het remappen van de software eenmalig, of moet ik jaarlijks updaten?

Remappen is in principe een eenmalige verbetering/optimalisatie van de software op basis van de behoeften van de rijder. De software voor de navigatie kan je inderdaad wel updaten, maar dat staat hier los van. Maar, mochten je wensen veranderen door je rijwensen als je bijvoorbeeld vaker met een aanhanger gaat rijden waarbij de motor anders wordt belasten, dan is een verandering wel aan te raden.

Kan de dealer bij een onderhoudsbeurt zien dat de motor nieuwe software heeft?

De auto’s van de laatste jaren kunnen aan de balie middels de autosleutels worden uitgelezen. Het zou kunnen dat de dealer in een oogopslag ziet dat de software een remap heeft ondergaan. Dat kan consequenties hebben op de lopende garantie-regeling.

Kan ik de software weer laten terugzetten naar de originele software?

Bij remapping wordt de software overschreven, maar de basis blijft hetzelfde. Als je uiteindelijk de motor weer universeler wil laten werken, dan kan dat door de software weer aan te passen. Carly Motors slaat niet alle originele software van ieder type motor op. Uiteindelijk kan de software fractioneel afwijkend zijn.

TIJD, KOSTEN EN BETALEN

Hoeveel tijd neemt remapping in beslag?

Remapping is altijd maatwerk. Er wordt ingegaan op de behoefte van de rijder. De computer wordt uit de auto gehaald en uitgelezen. Er wordt geïnventariseerd welke elektronica wordt aangestuurd. Het herschrijven van de software, herplaatsen van de computer en de rijtest neemt in totaal zo’n 4 uur in beslag.

Wat kan ik doen gedurende de werkzaamheden?

Carly Motors neemt in eerste instantie jouw wensen op. Daarna gaan we aan de slag. Je kan een kijkje nemen in de werkplaats of je eigen werkzaamheden voortzetten in onze lounge. Daar staat een werktafel, gratis Wifi en heerlijke koffie of iets fris. Neem een kijkje in ons Hall of Fame met onze kampioenschapsbekers. De binnenstad van Leiden is op loopafstand.

Mag ik ook wat vrienden meenemen om te kijken?

Op zich is dat geen enkel punt. Maar, Carly Motors wil zich wel voornamelijk richten op het remappen tijdens jouw bezoek. Iedere verdere afleiding heeft invloed op de tijd dat aan de auto besteed wordt. Onze voorkeur gaat er naar uit om alleen de rijder en zijn auto te ontvangen.

Kan ik contant betalen of met pinpas?

Carly Motors accepteert uitsluitend betalingen met betaalpas. Wij hebben een pinpas betaalautomaat. Contante betalingen worden niet geaccepteerd omdat er geen wisselgeld aanwezig is. In overleg kan een bankoverschrijving worden gedaan alvorens de werkzaamheden worden uitgevoerd. Betaling achteraf wordt niet geaccepteerd.

Wat kost het remappen van mijn motorsoftware?

Allereerst is de prijs afhankelijk van het type motor met het aantal cilinders. In de markt hoor je verhalen van het ‘remappen’ van de software voor een paar honderd euro. In dat geval hebben we het over chiptunen. Remappen is gebaseerd op maatwerk dat in totaal al gauw 4 uur in beslag neemt. Om toch een indicatie te geven: voor een 4-cilinder motor komt het ongeveer op 700 euro.

Kan ik ook terugkomen met een probleem of storing?

Natuurlijk kan je terugkomen. Mochten er problemen voordoen, dan willen wij die graag verhelpen. Alle problemen die aan de software foutief zijn herschreven worden dan verholpen. Uit ervaring weten wij dat zoiets vrijwel nooit voorkomt.