Chiptuning of remapping?

Wat is chiptuning?

Chiptuning is het herschrijven van het computersysteem volgens een voor-ontwikkeld script. De software is wel geschreven voor het type voertuig en de motor, maar niet specifiek voor de gebruiker of de wijze waarop het voertuig wordt gebruikt. Deze softwarescripts zijn in de vrije handel te verkrijgen en worden volop aangeboden. Bij remapping wordt de software op maat herschreven op basis van de wensen van de gebruiker en de toepassing.

Carly Motors is in basis dus geen chiptuner. Maar, mocht bijvoorbeeld een koeriersbedrijf of een transportonderneming een wagenpark hebben van werkelijk identieke voertuigen en identieke toepassingen ervan, dan kan worden teruggegrepen naar de remapping die is uitgevoerd voor één van die voertuigen en de gebruikerswensen ervan. Daarna kan op detail-niveau aanpassingen worden uitgevoerd. In het geval van zo’n wagenpark brengt vaak de beheerder samen met Carly Motors de wensen in kaart.

Is chiptuning betrouwbaar?

 

In vrijwel alle gevallen is chiptuning betrouwbaar. Maar, het is aanzienlijk storingsgevoeliger dan remapping. Bij remapping wordt rekening gehouden met alle specifieke opties (stoelverwarming, gescheiden airco etc, etc.). Bij het standaard herschrijven door een chiptunerscript is de kans groter dat er storingen kunnen voordoen. Dat is op zich niet schadelijk als het om een stoelverwarming gaat, maar mocht het een aansturing zijn van bijvoorbeeld een optionele motorkoeler, dan kan dat aanzienlijke schade veroorzaken. Of, wanneer de veiligheidsfuncties zoals airbag, abs of stuurbekrachtiging volledig wordt overschreven.

Ons advies is; neem geen risico. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop.
En, besluit nooit om voor een ’stekker’-oplossing te kiezen.
Software overschrijven is geen spelletje!

Nee, bij Carly Motors kan je dus niet terecht voor Chiptuning, maar wel voor remapping! Het echte werk!